NEWSLETTER SIGN-UP!

Subscribe or update your preferences

SUBMIT
 Please wait...
Confirmation email sent!
The goal for the Musicians Without Borders June campaign this year is to grow our community of Changemakers. Please give today, any amount helps »
home > Rwanda Youth Music
Rwanda Youth Music

Rwanda Youth Music brengt de helende kracht van muziek naar duizenden kwetsbare en gemarginaliseerde kinderen, jongeren en vrouwen in Rwanda. Samen met lokale muzikanten en organisaties, geven wij muziek-leiderschapstraining, outreach-programma’s, muziektherapie en grote muziekevenementen voor gezinnen.

Overzicht
Achtergrond

"Muziek is een symbool van vriendschap in ons land. Muziek helpt ons om positief naar de toekomst te kijken. We maken andere AIDS patiënten bewust van hun waarde voor hun land. "•• Aime - Jongerenleider bij WE-ACTx

Op uitnodiging van onze lokale partner WE-ACTx for Hope hebben wij Rwanda Youth Music ontwikkeld. Dit project ondersteunt kinderen en jongeren met hiv. De medische ondersteuning van WE-ACTx for Hope in combinatie met passende en effectieve muzikale benaderingen zorgen voor nieuwe kansen voor de jonge patiënten. Door muzikale interactie kunnen zij zich op een positieve, creatieve manier uiten en komen zij meer in hun kracht te staan.

MUZIEKTHERAPIE

In 2013 werd Musicians without Borders gevraagd om de eerste professionele organisatie voor muziektherapie in Rwanda te helpen oprichten. Sindsdien zijn er in kleine groepen en in 1 op 1 sessies meer dan 100 Rwandese jongeren met hiv behandeld door een gekwalificeerde en in het Verenigd Koninkrijk geregistreerde muziektherapeut. Tijdens de evaluatie rapporteerde 100% van de geïnterviewde deelnemers een positieve impact.

Er zijn inmiddels innovatieve methoden ontwikkeld om nog veel meer mensen toegang te geven tot de helende werking van muziektherapie. In dit kader volgden Rwandese muzikanten een training om zelf therapeutische muzieksessies te leiden. Daarnaast is er een geaccrediteerde cursus ontwikkeld binnen de faculteit Music & Health aan de Universiteit van Rwanda. Deze cursus is onderdeel van de bacheloropleiding Muziek.

COMMUNITY MUSIC LEADERS

Community Music Leaders zijn opgeleid om muziek in te zetten om gemeenschappen op te bouwen en sociale verandering en genezing teweeg te brengen. Sinds 2012 zijn er 80 Community Music Leaders opgeleid door zowel Rwandese als internationale trainers. In 116 uur leerden de trainees vaardigheden op het gebied van leiderschap en muziek.

Ook behandelde de training de beginselen van de principes van geweldloosheid, van oordeelvrij-zijn, inclusie en participatie. Onmisbare waarden voor Musicians without Borders. Rwandese trainers blijven ook na de training betrokken. Zo weten we zeker dat de lokale cultuur een vast onderdeel blijft in de training.

Ubumuntu

De nieuwe Community Music Leaders in Rwanda wilden middels een lied laten horen dat zij muziek willen inzetten voor verandering en ter versterking van gemeenschappen. Dit lied ‘Ubumuntu’ hebben zij geschreven en opgenomen. Ubumuntu is een manier om met elkaar samen te leven. Het vraagt van mensen om open te staan voor de nood van mensen om je heen. Voor Rwandezen heeft het dan ook de betekenis van delen, geven en je naaste helpen.

Outreach & Advocacy

Meer dan 30.000 kinderen en jongeren verspreid over heel Rwanda deden mee aan muzikale outreach evenementen.

In vluchtelingenkampen, centra voor voormalige straatkinderen en in gemeenschappen waar hiv voorkomt, namen Community Music Leaders de kinderen mee in een wereld vol zang en dans. Met hun verworven vaardigheden creëerden zij een veilige, creatieve omgeving waar ook tijd was voor songwriting en het bespelen van instrumenten.

Het programma promoot de muzikale benaderingen die in Rwanda zijn ontwikkeld voor de lokale partner WE-ACTx for Hope. Hierdoor is werkgelegenheid ontstaan voor de jonge music leaders en krijgen medewerkers van andere organisaties ook de gelegenheid om mee te doen aan cursussen.

Blog / Nieuws
December 2, 2020
In Rwanda, music activities and support groups for young people living with HIV have been closed for ten months. We know that when it becomes possible to meet again, support will be more necessary than ever.
June 11, 2020
"[The trainers] kept telling me that I was important. That made me come a bit closer to other people. I was trained and I became a community music leader, then I started to help children that felt like me."
April 17, 2020
Our training program for Community Music Leaders in Rwanda has already moved online. Here’s a lesson given this week by Musicians Without Borders trainer Espoir Rukengeza.
April 16, 2020
In January 2020, we began a very exciting new collaboration across Musicians Without Borders programs, bringing the expertise of the Mitrovica Rock School to Rwanda Youth Music’s team of passionate Community Music Leaders.
Media