DONT LEAVE US YET!

Subscribe or update your preferences

SUBMIT
 Please wait...
Confirmation email sent!
Please give today, any amount helps »
our work > news > Creativiteit in plaats van geweld
Creativiteit in plaats van geweld
June 4, 2020  

Marna geeft les op een school in Colonia Nueva Ilamatepec, in Santa Ana. Deze gemeenschap ontstond na de uitbarsting van de vulkaan Santa Ana in 2005. Slachtoffers die huizen, familieleden en land verloren waren vestigden zich hier.

“Drie jaar lang, tijdens de herbevolking van het gebied, was hier geen school,” herinnert Marna zich. “Families uit het platteland verloren hun inkomen, en konden het zich niet veroorloven om hun kinderen naar de school in de stad te brengen. Dat wekte zorgen – daarom zijn ze samengekomen om dit probleem op te lossen. Ze vonden een groep leraren die een kleine school konden beginnen in de buurt, en ik was één van die leraren.”

Met behulp van deze leraren konden de kinderen weer naar school. “Helaas waren we met te weinig om meer dan basisonderwijs aan te kunnen bieden.” En zonder voortgezet onderwijs hadden de kinderen weinig kansen, wat de economische ongelijkheid, die al groot was, alleen maar erger maakte.

Marna vertelt over het effect op de gemeenschap: “Met te veel tijd en te weinig mogelijkheden kwamen jongeren makkelijker in de grip van bendes. Openbare ruimte werd geclaimd als hun grondgebied, waar zij controle hadden, en waar de rest beperkt werd in hun vrijheid.”

De gemeenschap werd uiteindelijk aangemerkt als een gevaarlijke regio in El Salvador.

Maar dingen veranderen. Het project Soy Música biedt een positief en geweldloos alternatief. “Dit project heeft ons de middelen om het gewelddadige krachtenspel in onze omgeving vanuit de school aan te pakken.”

De sessies van Soy Música met het lerarenteam (Rosa, Mariana, Benjamin, Nelly en Marna) liepen over van enthousiasme. “Kinderen kregen de kans om zichzelf te uiten, om erbij te horen, om zich veilig te voelen.” Aan het einde van de sessies besloot het team aan een project te werken, om de positieve invloed van Soy Música op de school vast te leggen. “We vroegen de kinderen hoe ze dit project, en wat het onze gemeenschap had gebracht, het liefst wilden herinneren.”

Zo ontstond ‘The Space of Nonviolence’ (De Geweldloze Plek). Iedereen werkte mee aan de muurschildering – door te tekenen, te schilderen of door anderen aan te moedigen. “Het was een bijzonder moment, om iets te delen, om samen iets te maken.”

(foto credit: Nelson Mercado)

“Het proces van het samen creëren bevestigde voor de de leerlingen dat deze plek ook van hen was. Het staat voor positiviteit in de school, en symboliseert een oplossing voor een van de grootste problemen in El Salvador: het gebrek aan aandacht voor creativiteit en zelf-expressie.

Soy Música is inmiddels in het hele land actie. Meer dan 200 docenten en schoolleiders volgen trainingen. Het initiatief, dat samen met het Ministerie van Onderwijs en UNICEF wordt uitgevoerd, helpt docenten ruimte te creëren voor creatieve expressie. Het project gebruikt muziek om vanuit de scholen vreedzame gemeenschappen op te bouwen en transformeert zo duizenden levens.

 
Thank you for your donation!
AMOUNT
EUR €
  • USD $
  • EUR
  • GBP £
  • $5
  • $10
  • $20
  • $50
  • $75
  • $150
or enter another amount:
$
DURATION
One-Time
Monthly
YOUR DETAILS
Or fill in your details:
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
IN HONOR OF (E-CARD)


Musicians Without Borders
WAR DIVIDES, MUSIC CONNECTS
www.musicianswithoutborders.org
DONATE
• The information you provide is subject to our Privacy Policy. A donation is required to send an E-Card.
•• Musicians Without Borders is a registered Not-For-Profit Organization. Your contributions may be Tax deductible.