STAY UP-TO-DATE!

Subscribe or update your preferences

SUBMIT
 Please wait...
Confirmation email sent!
Please give today, any amount helps »
our work > news > Dit is hoe een rockband begint
Dit is hoe een rockband begint
May 29, 2020  

Een groep vrienden komt erachter dat ze dezelfde bands leuk vinden. Een deel van hen speelt een instrument, anderen zochten al langer een reden om het te leren. En die hebben ze, nu ze een band willen beginnen. 

De eerste repetitie is in de garage waar de drummer haar drumstel heeft staan. De drummer heeft haar best gedaan om de ruimte te isoleren, zodat de buren niet klagen over het lawaai.

De eerste keer dat ze een liedje doorspelen klinkt nergens naar, natuurlijk, maar het plezier van samen muziekmaken is genoeg om door te gaan. Ze zijn trots als ze voor het eerst zonder haperingen een heel liedje spelen. De band wordt beter – de gitarist schrijft een goede riff, die uitgroeit tot een volwaardige nummer, tot ze genoeg hebben geschreven om een half uur aan een stuk door te spelen.

De oom van de bassist heeft een kroeg in de stad waar wel eens bands spelen. Tijdens zijn moeders verjaardag vertelt de bassist over de band, waarop zijn oom een plek aanbiedt op het open podium aan het eind van de maand. Het mag dan wel lokaal zijn, en ze spelen voor een publiek van dertig vrienden en familieleden, maar elke band moet ergens beginnen, toch?

Zo werkt het niet voor de bands van Mitrovica Rock School.

Hier waren de bandleden geen vrienden voordat ze muziek gingen maken. In het verdeelde Mitrovica kennen Servische en Albanese muzikanten elkaar normaalgesproken niet – tijdens de eerste repetitie spelen ze met vreemden. Maar één ding weten ze zeker: hun liefde voor muziek bracht hen samen.

De eerste bands van Mitrovica Rock School, waar zowel Albanese als Servische muzikanten speelden, moesten naar Skopje in buurland Noord-Macedonië reizen om te repeteren. In Mitrovica was geen plek waar ze veilig samen konden komen. Om diezelfde reden was het ook niet mogelijk om concerten te spelen in hun eigen stad – met de nadruk op /was/.

Alle verandering heeft tijd nodig. Elke generatie van muzikanten was dapper genoeg om iets nieuws te proberen – om meer ruimte te creëren voor de nieuwe generatie, die op hun beurt weer een stap verder durven te zetten. Zo’n 10 jaar nadat de eerste band zich vormde, organiseerde Mitrovica Rock School voor het eerst een concert in eigen stad: waar muzikanten van beiden kanten van de stad hun muziek konden delen met een net zo divers publiek.

Tringa, gitarist van ElectraHeart, legt in dit Engelstalige filmpje uit hoe dat eerste concert voor haar was:

 
Thank you for your donation!
AMOUNT
EUR €
  • USD $
  • EUR
  • GBP £
  • $5
  • $10
  • $20
  • $50
  • $75
  • $150
or enter another amount:
$
DURATION
One-Time
Monthly
YOUR DETAILS
Or fill in your details:
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
IN HONOR OF (E-CARD)


Musicians Without Borders
WAR DIVIDES, MUSIC CONNECTS
www.musicianswithoutborders.org
DONATE
• The information you provide is subject to our Privacy Policy. A donation is required to send an E-Card.
•• Musicians Without Borders is a registered Not-For-Profit Organization. Your contributions may be Tax deductible.