NEWS IN YOUR INBOX!

Subscribe or update your preferences

SUBMIT
 Please wait...
Confirmation email sent!
Please give today, any amount helps »
our work > news > Sternstunde
Sternstunde
November 15, 2017   Europe

Persoonlijke blog van Welcome Notes trainee Caroline Babendererde, violiste en muziek workshopleider.

Na de Welcome Notes trainingsweekenden had ik bijna een soort ‘after blues’…zoveel mooie en inspirerende mensen en werkvormen. De 5 pijlers van MwB zijn een enorme motivatie voor mij; een soort knikker aan de horizon die in alle kleuren van de regenboog schittert in het zonlicht om de verbinding te zoeken. Nadat ik deel heb genomen aan de training van Musicians without Borders ging ik met hernieuwde inspiratie door met mijn muzikale werk met kinderen op reguliere basis- en azc-scholen. Muziek is in staat om soms een ‘momentum’ te creëren, dat we in het Duits zo mooi omschrijven als ‘Sternstunde’. Ik wil graag 2 ‘Sternstunden’ met jullie delen.

Onlangs heb ik in een ‘zeer dynamische’ klas van een reguliere basisschool weer eens mogen ervaren hoe muziek iedereen met elkaar kan laten samenwerken, een onderlinge band kan creëren en kinderen plezier kan laten beleven. Aanvankelijk zocht ik naar een juiste werkvorm om deze kinderen in een veilige setting contact met elkaar te laten maken, dus begon ik met een muzikaal ritmisch kringspel, dat ik op de Welcome Notes training heb leren kennen. Het was zo mooi om te zien hoe de grimmige en competitieve sfeer in de klas ineens omsloeg in een gezamenlijk doel; namelijk dat het iedereen zou lukken om op het juiste moment de klap door te kunnen geven. Voor een korte tijd lieten deze kids uit groep 6 even iedere fassade vallen en kwamen hun 26 mooie en totaal verschillende karakters aan het licht!

Op een alledaagse woensdagochtend gaf ik in een groep 5 op een azc-school de eerste les van een workshopserie genaamd ‘Symfonie Orkest in de klas’. Ik begon met een warming up in de vorm van een zingend voorstelrondje. Iedereen zong zijn of haar naam en gaf me een ‘high five’ terwijl de rest van de klas aandachtig naar die ene persoon luisterde. Tot zover niets bijzonders…dacht ik…en nadat het laatste kind zijn naam had gezegd, ging ik verder met het volgende onderdeel van de workshop. Aan het einde van het uur, kwam de leerkracht met verbaasde, stralende ogen naar mij toe en vertelde dat een van de kinderen, een meisje met een erg moeilijk verleden, nog nooit had gedurfd om iets alleen voor de groep te zeggen. En nu had ze voor het eerst in haar hele schoolcarrière iets in haar eentje voor de groep (in dit geval haar naam) gezongen! Blijkbaar vormde deze muzikale kring een veilige omgeving voor haar, waarin ook zij op een prettige manier als schakel wilde fungeren en deel van de klas wilde uitmaken.

Schrijf je nu in voor de Welcome Notes training op 13 – 14 januari en 3 – 4 februari 2018 in Amsterdam.