NEWS IN YOUR INBOX!

Subscribe or update your preferences

SUBMIT
 Please wait...
Confirmation email sent!
The goal for the Musicians Without Borders June campaign this year is to grow our community of Changemakers. Please give today, any amount helps »
our work > news > Zonneschijn in een regenachtig seizoen
Zonneschijn in een regenachtig seizoen
December 10, 2015  

Een verslag van onze projectmanager in Palestina, Fabienne van Eck

De afgelopen maanden sta ik elke dag op met dezelfde gedachte: laat het een kalme dag zijn. Laat het een dag zijn zonder nieuwe slachtoffers, zonder het verlies van nóg een leven.

Op sommige dagen moeten we onze muziekactiviteiten uitstellen uit respect voor degenen die gedood zijn en op andere dagen omdat het simpelweg te gevaarlijk is om naar bepaalde dorpen af te reizen. Maar meestal gaan we door met het maken van muziek en met rappen en zingen.

Er heeft een opwindende nieuwe rap training plaats gevonden met twee Nederlands ‘Spoken Word’ artiesten, Guus (Kern Koppen) en Manu, en vijf rappers uit de Dheisheh en Aroub vluchtelingen kampen. Ze hebben hun ervaringen gedeeld en creatieve manieren aangedragen om je identiteit te ontdekken door middel van het schrijven van nummers. Dit programma wordt ondersteund door de ‘Netherlands Representative Office’ – NRO in Ramallah. De volgende stap is een bezoek aan Nederland, waarbij de Palestijnse rappers workshops geven aan jongeren, resulterend in nieuwe nummers en optredens waar Guus en Manu ook aan zullen bijdragen. Aan de hand van deze uitwisseling zullen we een handleiding opstellen en een reisverslag maken.
12265916_1162193553808234_4931877739475947973_o
We hebben onze Muzikale Speelplaatsen ook voortgezet, waardoor we dit jaar meer dan 3000 kinderen hebben kunnen bereiken. In de afgelopen weken hebben we muziek gemaakt met 270 jongens en 470 meisjes van de scholen in Doha. Veel van deze kinderen wonen in vluchtelingenkampen en leven onder armoedige omstandigheden. De Muzikale Speelplaats komt uiteindelijk samen in een grote eindvoorstelling in de buitenlucht waaraan de hele school deelneemt. De kinderen ontvangen kleurrijke t-shirts die samengaan met hun muziekgroep zodat de dirigent makkelijk kan herkennen welke kinderen welke muziekstukken uitvoeren. Het materiaal wordt eerst in de klas geoefend, maar komt buiten op ‘de Speelplaats’ pas echt samen, waardoor de kinderen ervaren hoe verschillende stukken muziek samen een mooie compositie vormen en een groot feest worden.
12309731_1171380369556219_835235888044441620_o
We waren ietwat nerveus op de laatste dag met de 470 meisjes, want het had de hele ochtend nonstop geregend. Maar precies op het moment dat we naar buiten gingen voor de eindvoorstelling brak de zon door. Na de voorstelling gaven we de kinderen een zelf gekookte lunch en toen ze die op hadden begon het weer te regenen.

En dat is precies hoe ik me voel over Musicians without Borders: een beetje zonneschijn in deze regenachtige periode…