NEWS IN YOUR INBOX!

Subscribe or update your preferences

SUBMIT
 Please wait...
Confirmation email sent!
Please give today, any amount helps »
our work > news > Zij zijn onze helden
Zij zijn onze helden
December 10, 2015  

Een verslag van Otto de Jong, een van onze meest ervaren trainers, over zijn reis naar Rwanda om een Community Music Leadership training te geven aan 30 jonge Burundese vluchtelingen die in het Mahama vluchtelingenkamp wonen.

Toen we op de eerste dag de nieuwe trainees ontmoetten kon ik me moeilijk voorstellen dat zij vluchtelingen waren die in een kamp woonden. Waarom? Ze toonden zo veel enthousiasme, positiviteit en kracht. Ze gedroegen zich met trots en waardigheid. En hun kleren waren mooi en soms zelfs schoner dan die van mij.

Trainees en Trainers

Trainees en Trainers

Op de vierde dag gingen we vroeg in de morgen op weg naar het Mahama kamp om een speciale sessie met de kinderen te organiseren zodat de trainees hun nieuwe vaardigheden in de praktijk konden brengen. Pas bij aankomst in het kamp besefte ik onder wat voor omstandigheden de trainees en hun medevluchtelingen leefden. Kleine tentjes, stof, hitte, lawaai en een verschrikkelijke stank. Maar onze trainees waren er helemaal klaar voor om de workshops met de kinderen te starten.

Trainees leiden muziek workshops voor honderden kinderen.

Trainees leiden muziek workshops voor honderden kinderen.

Waarschijnlijk was ik in het hele kamp de enige met een blank huidskleur, dus ik werd door veel kinderen bekeken en ze kwamen gelijk naar me toe, in afwachting van wat er ging gebeuren. Ik begon te improviseren en een lied met hen te zingen, maar dat was niet zo’n goed idee. Binnen een paar seconden groeide het aantal kinderen enorm. Het werd bijna claustrofobisch. We hadden gepland om de workshops buiten het kamp te organiseren en Eric, onze contactpersoon in het kamp had ons geadviseerd om rustig en kalm naar die plek te gaan zodat er niet al te veel kinderen mee zouden komen. Hij had gelijk. Na de workshop gingen we met de trainees en trainers terug naar de trainingslocatie om te lunchen.

Ik voelde me trots op de trainees omdat ze onder deze omstandigheden hard blijven werken aan een betere sociale omgeving, ze blijven zich inzetten voor de kinderen en ze blijven genieten van het maken van muziek.

Zij maken het verschil in het kamp, zij zijn onze helden.

Met liefde, Otto de Jong

Otto De Jong, Nonverbale communicatie

Otto De Jong, Nonverbale communicatie

photo: Otto de Jong, nonverbale communicatie