DONT LEAVE US YET!

Subscribe or update your preferences

SUBMIT
 Please wait...
Confirmation email sent!
Please give today, any amount helps »
our work > news > Muziek, solidariteit en steun voor vluchtelingen in Nederland
Muziek, solidariteit en steun voor vluchtelingen in Nederland
December 10, 2015  

Terwijl er steeds meer vluchtelingen naar Europa komen is Musicians without Borders bezig om een programma van steun en solidariteit op te zetten. In Nederland brengen we muziek naar noodopvangcentra. In de tussentijd werken we hard aan een lange-termijn programma om muzikanten in Europa te betrekken bij de steun aan vluchtelingen door middel van muziek en om een bijdrage te leveren aan de sociale integratie en acceptatie van vluchtelingen in Europese gemeenschappen.

Op 31 oktober heeft een team van Musicians without Borders een muziekworkshop georganiseerd in een noodopvangcentrum voor vluchtelingen in Nederland. Dit verslag over de workshop is geschreven door de centrum coördinator Anne-Marie Ursem:

Zaterdag 31 oktober, 2015, Sporthal ‘Spartahal’ in Schagen

Het is zaterdagochtend. De mensen die al een week in de noodopvang in schagen verblijven, lopen binnen en buiten wat rond.

Sherwin  van Musicians Without Borders stelt zichzelf en zijn collega’s aan me voor. We vinden buiten een plek waar we muziek kunnen maken. Deze ochtend heb ik ‘dienst’ en probeer, samen met vrijwilligers, mensen enthousiast te krijgen om naar de muziekactiviteit te komen.

Eerst komen de kinderen. Ze mogen op de grote trommels slaan. Ik zie Sherwin op een fluitje blazen en kleine ritmes voorspelen, de kinderen spelen dat na. De andere Musicians without Borders collega’s doen met de kinderen mee en begeleiden hier en daar.

Ik zie dat de kinderen nu steeds geconcentreerder worden. Dat is ons de hele week bijna niet gelukt.

photo (7)

De kinderen en hun ouders hebben al heel wat meegemaakt. Ze zijn al een aantal maanden onderweg met deze groep van ongeveer 200 mensen uit oorlogsgebieden. Ze hoppen nu van sporthal naar sporthal. Dit is de 5de sporthal waar ze 9 dagen verblijven als noodopvang. En elke keer voegen ze zich naar de situatie.

De kinderen zijn over het algemeen onrustig en snel afgeleid. Maar nu ze moeten wachten op elkaar en luisteren en lekker hard op de trommels mogen slaan, wordt hun focus beter. Er komt lijkt wel heel wat onrust, verdriet, onzekerheid en opgekropte emotie uit de kinderen. Ik hoop maar dat de trommels het niet begeven!

Ik lees plezier af aan hun gezichten. Er komen steeds meer mensen op de muziekplaats af. Ook mannen, vrouwen en de wat oudere kinderen voegen zich erbij. Twee collega’s van Sherwin vormen nu een kring met de kleine kinderen. Op de maat van de trommels en blikken sambaballen, beweegt de kring zich rond. De collega’s doen eenvoudige bewegingen voor en de kring doet het na. Er wordt naar hartelust gestampt en geklapt.

Ik sta versteld van de kracht en kunde van Musicians without Borders’ medewerkers en hun muziek. Zonder woorden weten zij bij de emoties van de mensen te komen. De mensen zijn even onbezorgd en blij.

Later als ze gaan afronden steekt Sherwin een prachtige darbuka (orientaalse trommel) in de lucht. Hij zegt deze te schenken aan de groep en geeft een meneer de darbuka.

Er vindt een klein wondertje plaats…de man begint liederen te zingen van zijn thuisland. Er zingen en klappen steeds meer mensen mee. De vrouwen en kinderen ook. Wij als vrijwilligers staan er glunderend bij, we klappen en zingen mee. Het is geweldig om te zien dat de mensen door muziek verbonden zijn met elkaar en hun thuisland.
photo (6)Als mijn ‘dienst’ erop zit, kijk ik nog even om en zie dat de muziek niet wegsterft maar constant en mooi klinkt. Zo wens ik hen een constante, stabiele en mooie toekomst in mijn gedachten. Ik voelde me even te gast bij hen in hun land.

Ik stap in mijn auto en  verlaat de groep vluchtelingen, die ik liever niet zo noem. Maar mensen zoals jij en ik, met behoefte aan een veilige plek, aan geborgenheid en aan vertrouwen in de toekomst….en aan muziek die hun hart raakt en opent.

Nu er zoveel mensen in Nederland in deze situatie zitten, zou het heel zinvol en belangrijk zijn voor hun verwerking als Musicians without Borders ook in Nederland hun vleugels uit zou kunnen slaan.

Hartelijke groeten van Anne-Marie Ursem

Departement van Wonen en Welzijn, Noord-Holland