NEWS IN YOUR INBOX!

Subscribe or update your preferences

SUBMIT
 Please wait...
Confirmation email sent!
The goal for the Musicians Without Borders June campaign this year is to grow our community of Changemakers. Please give today, any amount helps »
our work > news > Eva-Maria Westbroek geeft benefietconcert voor Musicians without Borders in Carré
Eva-Maria Westbroek geeft benefietconcert voor Musicians without Borders in Carré
January 20, 2015  
Saturday, 16 May, 2015

Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, 14 uur

Kaarten (€75,- €70,- €55,- €40,- €25,-) zijn te koop aan de kassa van het Koninklijk Theater Carré en online: carre.nl

Telefoon Kassa 0900 – 25 25 255


Op zaterdag 16 mei in Koninklijk Theater Carré, voert sopraan Eva-Maria Westbroek samen met Toonkunstkoor Amsterdam Verdi’s grootse Messa da Requiem uit.

Eva-Maria Westbroek is ambassadeur van Musicians without Borders en het is op haar initiatief dat deze uitvoering van Verdi’s Requiem wordt opgedragen aan de kracht van muziek. Musicians without Borders. Eva-Maria was voor de eerste keer als ambassadeur actief voor Musicians without Borders op World Wide Music Day, 21 juni. Zij ontroerde toen een volle zaal met haar recital in Splendor, Amsterdam.

Eva-Maria Westbroek glorieert internationaal als operaster en is daarom in Nederland nog maar zelden te horen. Haar zware, volle sopraanstem leent zich uitstekend voor Wagner-rollen, maar ze behaalde ook grote successen met vertolkingen van Italiaanse operapartijen. Haar carrière ontwikkelde zich explosief na een weergaloos optreden als Katerina in Dmitri Sjostakovitsj’ ‘Lady Macbeth van Mtsensk’. Eva-Maria Westbroek ontving diverse prestigieuze (inter)nationale prijzen voor haar werk.

Concentratiekamp Theresiënstadt en Verdi’s Messa da Requiem

In november 1941 werd in het Tsjechische Theresienstadt het gelijknamige concentratiekamp in gebruik genomen. Na een paar maanden verbleven in Theresienstadt meer dan 50.000 Joden, opeengepakt, slecht gevoed en zonder behoorlijke sanitaire voorzieningen. Onder hen bevond zich een relatief groot aantal kunstenaars, musici en juristen. Ondanks de onmenselijke omstandigheden ontstond er een uitgebreid cultureel leven in het getto, met beeldende kunst, toneeluitvoeringen en concerten.

Een van de gevangen was dirigent Rafaël Schächter. Hij organiseerde een groot aantal muziekuitvoeringen waarvan het Requiem van Verdi het hoogtepunt vormde. In 1943 studeerde hij het werk onder barre omstandigheden in met een koor van 150 Joodse gevangenen vanuit een enkel binnengesmokkeld klavieruittreksel. Tot tweemaal toe moest Schächter opnieuw beginnen omdat het koor werd gedecimeerd; koorleden werden gedeporteerd naar Auschwitz. Met niet meer dan een gammele piano als begeleiding gaf dit koor toch 16 uitvoeringen.

Als ooit ergens de kracht van muziek is gebleken, dan is het wel onder de bizarre, onmenselijke omstandigheden in Theresiënstadt. Juist in tijden van totale desolaatheid en wanhoop kan muziek voorkomen dat je je gevoel van waardigheid en menselijkheid verliest. Als Musicians without Borders’ ambassadeur vraagt Eva-Maria Westbroek, samen met Toonkunstkoor Amsterdam, met deze uitvoering  aandacht voor de verbindende en helende kracht van muziek.

Zaterdag 16 mei 14.00 uur Koninklijk Theater Carré Amsterdam

Solisten

Eva-Maria Westbroek, sopraan

Tania Kross, alt

Frank van Aken, tenor

Jaco Huijpen, bas

Toonkunstkoor Amsterdam en Noord Nederlands Orkest o.l.v. Boudewijn Jansen

Kaartverkoop

Kaarten (€75,- €70,- €55,- €40,- €25,-) zijn te koop aan de kassa van het Koninklijk Theater Carré en online

Telefoon Kassa 0900 – 25 25 255

www.carre.nl          www.toonkunstkoor.nl

Topics: Events